Diákigazolvány

Diákigazolvány Igénylés – Hallgatói tájékoztató – 2016.01.04. - LETÖLTÉS
Információk összefoglalása a diákigazolvány rendelésről és ideiglenest helyettesítő igazolásról

Diákigazolvány rendelés: 

1.   FOTÓ és aláírás rögzítése Okmányirodában

Ügyintézés, időpontfoglalás https://ugyintezes.magyarorszag.hu/okmanyiroda

 2.   MEGRENDELÉS Neptunban – http://neptun.unideb.hu

Neptun: Belépés, majd az állandó vagy tartózkodási címet kell ellenőrizni (ha az
            Okmányirodában regisztrált és a Neptunban rögzített címe nem egyezik, akkor a
            Neptunban azonnal javíthat:
Saját adatok / Személyes adatok / Adatmódosítás menűpontban).

Majd: Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés/Új felvétel, menűpontokat követve válassza
ki az igénylés típusát (első igénylés, adatváltozás, elvesztés, vagy téves adatrögzítés), és az állandó vagy tartózkodási címét.

Írja be az Okmányirodában kapott NEK azonosítót (kötőjelek nélkül).

3.   FIZETÉS Neptunban: a diákigazolvány igazgatási szolgáltatási (1400 Ft-os ) díja  2016. január 1-től kivezetésre került, az igénylés továbbiakban ingyenes.

4. Megrendelését beiratkozás után - aktív státusz esetén - az egyetem naponta elektronikusan továbbítja, majd a megrendelés visszaigazolásáról a HSzK e-mail-t küld. Ezt követően – ha szükséges -  ideiglenes diákigazolás kérhető (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) postázásra (pl. levelezős), vagy átvehető személyesen az Ügyfélirodában.

Az https://igenyles.diakigazolvany.hu/ oldalon rögtön az első oldalon van egy igénylés nyomkövető, ide kell a hallgatónak beírni az OM kódot és azonnal kiírja, hogy milyen státuszban van a rendelése.

5. Legyártott diákigazolványokat központilag postázzák (Bp-ről).

6. Diákigazolványok félévente matricával a HSzK/HAK –ban ( Db. Egyetem tér 1.Kossuth II. Kollégium / Böszörményi u.138. Kollégium / Kassai u.26./EK TO / GYFK TO) érvényesíthető.

7. Hallgatói nyári gyakorlat esetén a külső helyszínen váltandó helyi utazási bérlethez nem elegendő a TO által kiállított, a külső gyakorlat helyét, idejét rögzítő igazolás, hanem az érvényes diákigazolvány mellett az Oktatási Hivatal, Diákigazolvány Igénylés honlapon a "Diákigazolvány Igénylés nélkül" típusú igazolást kell kiadni a Hallgatói Adminisztrációs Központnak, ahol a gyakorlat helye felül megjelölésre kerül.

8. Diákigazolvány leadása - jogviszony megszűnése (végzés, átiratkozás, törlés) esetén

Tájékoztatjuk továbbá a végzős hallgatókat, hogy a 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet az oktatási igazolványokról értelmében a 38. § (1) szerint „A közreműködő intézmény köteles haladéktalanul bevonni – és ennek érdekében a jogosultat felszólítani a korábban kiadott az oktatási igazolványának beszolgáltatására – a következő esetekben: a)amennyiben az igazolványra jogosító jogviszony megszűnik, b) az igazolás kiadásakor.” Ezzel párhuzamosan a „ 21. §(3) A közreműködő intézmény a jogosult tanulói, hallgatói jogviszonya megszűnésekor a diákigazolvány 38. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti bevonásával egyidejűleg a 12. § (1) bekezdésében meghatározott igazolást ad ki, mely a 13. § (3)–(4) bekezdése szerinti diákigazolványra való jogosultság megszűnésének időpontjáig érvényes (… 38. §  (4) Abban az esetben, ha a hallgató a) hallgatói jogviszonya az I. félévben szűnik meg, a hallgatói jogviszonyának megszűnését követő március 31-ig; b) hallgatói jogviszonya a II. félévben szűnik meg, a hallgatói jogviszonyának megszűnését követő október 31-ig jogosult diákigazolványra.” A diákigazolvány leadható és az igazolás felvehető a (matricát érvényesítő) DE HKSZK/HAK Ügyfélszolgálati Irodá(i)ban: 

Egyetem téri campus: Kossuth II. Kollégium, földszint – tel: 73974, 73975/ ÁOK;  

-          angolképzés - NOK (orvosi angolképzések)

Böszörményi úti campus: Veres Péter Kollégium, fszt 16. – tel: 68102, 68103

Kassai úti campus: Ügyféliroda (Kancellári épület mellett) – tel: 73970, 73978

 Hasznos információk: http://www.diakkedvezmeny.hu/