DEKA kártya

2016.09.26.

Tájékoztató a DEKa kártya átvételéhez - Könyvtári beiratkozáshoz

 

Kedves Hallgató!
Az egyetemi kártya (DEKa kártya) ez évtől mint könyvtári olvasó jegy szükséges az ingyenes, on-line könyvtári beiratkozáshoz (lásd 7. pont). Az elmúlt években több száz megigényelt  DEKa kártya készült el, melyeket a HKSZK/HAK Ügyfélszolgálati Irodái tárolnak. Átvételük utólag is lehetséges! Kérjük ellenőrizd a megrendelt kártyádat (a 2. pontban leírtak szerint). Ha találsz kártyaszámot és még nem vetted át, akkor (a 6. pont szerint) átveheted, ha nem akkor újat rendelhetsz (a 3. pontban leírtak szerint) és beiratkozhatsz a könyvtárba.  A DEKa kártyával kapcsolatban néhány fontos dolgot gyűjtöttünk egy csokorba Neked:
1./ Mire használhatom a DEKa kártyát? 
Könyvtári olvasójegyként, az UniBike (lásd. 9. pont) és az épületbeléptető rendszerekhez (pl. Borsos József Kollégium), parkoló bérlet vásárlásánál a gépjármű behajtáshoz (http://www.gf.unideb.hu/gfweb/index.php?pageid=korlevelek), kedvezményes szolgáltatások igénybevételéhez az egyetemen belül és kívül is. A részletekről a DEKa kártya honlapján informálódhatsz: https://dekakartya.unideb.hu/oldal/promo
2./ Hogyan tudom meg, hogy van-e már egyetemi kártyám (kivéve: 2011-2012 között készült teszt kártya)?
Lépj be a DEKa kártya honlapjára (eduid/jelszó – mint a Neptunba), és nézd meg a Személyes adataim/kártyaadataim. Ha ott látsz egy kártyaszámot, akkor biztos lehetsz benne, hogy van: https://dekakartya.unideb.hu/belepes/belepes
3./ Hogyan tudok kártyát igényelni, ha még nincs? 
Lépj be a DEKa kártya honlapjára és egy jó minőségű, lehetőleg fehér háttér előtt készült igazolványkép feltöltésével kártyádat gyorsan és kényelmesen megrendelheted: https://dekakartya.unideb.hu/belepes/belepes. Igénylésedről, illetve fényképed elfogadásáról visszaigazoló e-mailt fogsz kapni. Ez a lehetőség egész évben folyamatos, de a gyártás 2 hetes ciklusokban történik. 
4./ Honnan tudhatom meg, hol tart az igénylésem, ha nem kaptam visszaigazoló e-mailt? 
Lépj be a honlapra és ott is nyomon követheted a kártyaigénylésed állapotának változásait.  Amennyiben DEKa kártyádat az adott hónap 1-15. napja között igényelted meg és azt el is fogadták, akkor a hónap 3. hetének közepétől, ha pedig adott hónap 15. napja után igényelted meg a kártyádat és fogadták el igénylésedet, akkor a következő hónap első hetének közepétől külön értesítés nélkül is átvehető a (campusnak megfelelő) HAK Ügyfélszolgálati Irodában.
5./ Hogyan tudom módosítani az e-mail címemet, ha az rosszul látszik a DEKa rendszerben? 
Először a Neptunban módosítsd az e-mail címedet, majd olvasd el a teendőidet itt: https://dekakartya.unideb.hu/oldal/gyik (1. kérdés)
6./ Hol tudom átvenni az elkészült kártyámat?
Átvehető személyesen ügyfélszolgálati időben (H-P 9-15 óra között) a képzésed helyéhez tartozó HAK (http://hszk.unideb.hu/
) irodákban:

  • Debrecen, Egyetem tér: ÁOK, BTK, FOK, GYTK, TTK, ZK, PhD, ERASMUS, Szakkollégium, DETEP, Doktori Iskolák 
  • Debrecen, Kassai út: ÁJK, IK, MK, NK
  • Debrecen, Böszörményi út: GTK, MÉK
  • Nyíregyháza: EK
  • Hajdúböszörmény: GYFK
  • Angol képzés. NOKK- ÁOK

7./ Hogyan tudok DEKa kártyával beiratkozni a könyvtárba (DEENK)?
DEKa kártyával elektronikusan csak aktív hallgatói státusszal iratkozhatsz be ingyen a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárba az alábbi honlapon: https://webpac.lib.unideb.hu/Registration (eduid/jelszó – mint a Neptunba). További kérdéseiddel az alábbi e-mail címen lesznek segítségedre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
8./ Mi van akkor, ha van kártyám, de mégsem tudok on-line beiratkozni?
Ilyenkor elvileg 2 eset lehetséges:
a.)    Ha a kártyádon nincs érvényességi idő, akkor neked 4-5 évvel ezelőtt készült PILOT (teszt) kártyád van. Ilyen esetben mindenképpen új kártyát kell igényelned, de mivel ténylegesen ez lesz az első számodra, így az ingyenes!
b.)    Ha a kártya elkészülése óta megváltozott a hallgatói státuszod (pl. alumni), de újból aktív hallgatója vagy a DE-nek. Ekkor nem elég, hogy csak a Neptunban vannak rendben az adataid. Teendőidet itt olvashatod el:  https://dekakartya.unideb.hu/oldal/gyik (1. kérdés)
9./ Hogyan tudom a DEKa kártyával használni az UniBike rendszert?
A tavasszal elindult UniBike rendszert érvényes DEKa kártyával 4 campuson is használhatod. Regisztrálj honlapjukon: http://www.citybikeszeged.hu/unibike/hu/regisztracio. Ha esetleg elfelejtetted a belépési kódodat, az alábbi e-mail címen fordulhatsz segítségért: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
10./ Hol tudom még használni a DEKa kártyámat?
Az egyetem falain kívül már több elfogadóhelyen jogosít kedvezményes vásárlásra is. Az elfogadóhelyek listája folyamatosan bővül, így érdemes figyelemmel kísérni a honlapot: https://dekakartya.unideb.hu/oldal/elfogadohelyek

HKSzK: Hallgatói Adminisztrációs Központ és DEKa Kártyaközpont * Automatikus üzenetküldő

2016. augusztus 29:

A 2016/17. tanévtől minden egyetemi polgár ingyen iratkozhat be a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárba (DEENK). A regisztrációhoz érvényes DEKa kártyára van szükség, mert mostantól kizárólag ezt használják könyvtári olvasójegyként. Akinek még nincs DEKa kártyája, érdemes megigényelni azt! A kártyaigénylés egész évben folyamatos, de a könyvtári beiratkozásra való tekintettel a 2016. szeptember 1-11. között igényelt kártyákat az eddig megszokott 2 hetes ütemezéstől eltérően hamarabb készítjük el! A dolgozók az igénylésnél általuk kiválasztott szervezeti egységben, míg a hallgatók a képzési helyükhöz tartozó HAK irodában 2016. szeptember 13-tól átvehetik a DEKa kártyájukat. A korábbi olvasójegyek érvényessége 2016. október 30-ig került meghosszabbításra.

Igénylése: https://dekakartya.unideb.hu/oldal/elsoeves

Megjegyzés: Neptun-kód segitségével először regisztrálni kell - https://portal.unideb.hu/hu/eduid/register majd a DEKA kártya igényléshez fotót feltölteni (részletek: http://hszk.unideb.hu/elsos címen)

Elfelejtett jelszó esetén: A https://portal.unideb.hu/hu/eduid/lost-password oldalon kérhető egy rendszer által generált titkos kód, amit a rendszer csak a regisztráció során megadott "értesítési email címre" fog tudni kiküldeni. A titkos kóddal bejelentkezve változtatható meg a jelszó. Amennyiben a megadott oldalon nem sikerül a jelszómódosítás a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. '; document.write(''); document.write(addy_text85079); document.write('<\/a>'); //-->\n Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a 66333-as melléken tud jelszó cserét kérni.

Adatfrissítés:A Neptunban végzett adatmódosítást (pl. e-mail változást) követően az alábbiak szerint frissíthetők az adatok. Be kell lépni a https://www.unideb.hu/register/hu honlapra. Rá kell kattintani a „Belépés eduID-vel" linkre, majd a hálózati azonosítóval és jelszóval be kell lépni a rendszerbe. Ezt követően újra be kell lépni a honlapra: http://dekakartya.unideb.hu/. Ekkor frissülni fognak az adatok a DEKa adatbázisban is. Ezután meg kell nézni az Adatlapon, hogy sikeresen látszik e minden adatmódosítás.

Ellenőrzése: Hálózati azonosítójával lépjen be honlapra (https://dekakartya.unideb.hu/belepes/belepes) és Személyes adatainál le tudja ellenőrizni, hogy Önnek elkészült-e a DEKa kártyája. Ha igen, akkor kártyáját a HAK Ügyfélszolgálati irodá(i)ban tudja átvenni. Előzetesen az alábbi e-mail címen érdeklődhet az átvétel lehetőségéről: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. . Kérjük hivatkozzon a kártyaszámra. Első egyetemi kártyája ingyenes.

Átvétele: Első éves hallgatók a beiratkozáskor vehetik át a DEKA kártyát (vagy gyártást követően a HAK Ügyfélszolgálati Irodában).

Ügyfélszolgálati Iroda nyitva tartása: hétfő-péntek 9-15 óra között

Debrecen, Egyetem téri campus (Kossuth Lajos II. Kollégium földszint) – ÁOK, BTK, FOK, GYTK, TTK, ZK, PhD Iskolák

Debrecen, Kassai úti campus (a Gazdasági Főigazgatóság-órás épület–mellett,korábbi Kínai büfé)–ÁJK, IK, MK, NK

      Debrecen, Böszörményi úti campus (Veres Péter Kollégium fszt. 16.) – MÉK, GTK

        Nyíregyháza - EK campus (TO)

        Hajdúböszörmény - GYFK campus (TO)

A DEKa kártya a Debreceni Egyetem tulajdonában áll. Elveszítése, megrongálódása, megsemmisülése vagy egyéb okból a kártyán feltüntetett lejárati időt megelőző cseréje esetén a Debreceni Egyetem Egységes Kártyaszabályzata (http://www.unideb.hu/portal/sites/default/files/DEKa-szabalyzat_2013-06-24.pdf) értelmében pótlási díj fizetése kötelező, melynek összege: 4.900,- Ft.

Kártyáját az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban olvasójegyként is használhatja. Ezen túlmenően a közeljövőben több új funkcióval is szeretnénk felruházni a kártyát: kollégiumi és gépjármű beléptetés, kedvezményes szolgáltatások igénybe vételének lehetősége, stb. Aktuális információkat a http://hkszk.unideb.hu/deka-kartya/ honlapon találhat. A DEKa kártyával kapcsolatos kérdéseit az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen teheti fel.

Ha esetleg adatmódosításra lenne szüksége, akkor arra a Neptunban van lehetősége. Ezt követően az alábbi teendője lenne. Be kell lépni a https://www.unideb.hu/register/hu honlapra. Rá kell kattintani a „Belépés eduID-vel" linkre, majd a hálózati azonosítóval és jelszóval be kell lépni a rendszerbe. Ezt követően újra be kell lépni a honlapunkra: http://dekakartya.unideb.hu/. Ekkor frissülni fognak az adatai a DEKa adatbázisban is. Ezt követően meg kellene nézni az Adatlapon, hogy sikeres látszik e minden adatmódosítás.

Ha pedig már Ön is rendelkezik DEKa kártyával, érdemes elolvasni a honlapunkon található tájékoztatót arról, hogy a könyvtári szolgáltatásokon túlmenően milyen egyéb, sokféle szolgáltatással állunk a DEKa kártyabirtokosaink rendelkezésére: https://dekakartya.unideb.hu/oldal/promo.

Üdvözlettel: a DEKa Kártyaközpont

DE Hallgatói Adminisztrációs Központ * Automatikus üzenetküldő * Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.